Terrassen


Terug naar overzicht

18-02-2019
Auteur: V.E.H. Tuinprojecten

Een terras, hoe begin je eraan?

 

Misschien is je tuin of je terras momenteel wel het laatste van je gedachten, maar de winter is net de ideale periode om hier al grondig over na te denken. Maar waarmee moet je nu zoal rekening houden bij de aanleg van een terras? En wat moet je doen wanneer het af is?

 

Waar leg je best je terras aan?

Een terras is voor velen een plaats om rustig van de tuin te genieten. Om in de zomer de zon op je snoet te voelen en om ’s avonds heerlijk te aperitieven en een lekkere maaltijd te verorberen. Je kiest dan ook best een plaats uit die zuidelijk gericht is en je tegelijk een goed zicht op de tuin geeft. Leg het terras nooit aan de oostgevel van je huis aan, want dan mag je tijdens de zonnigste momenten van de dag vertoeven in de slagschaduw van de gevel.

 

Welke houtsoort kies ik best?

Omdat een terras vaak nat geregend wordt, is het belangrijk om een houtsoort te kiezen die bestand is tegen vocht en schimmel. Ook de stevigheid en slijtvastheid speelt zeker een rol. Tuinmeubelen die soms verschuiven, het heen en weer geloop van de tuin naar binnen en omgekeerd, spelende kinderen … Allemaal factoren die je terras doen afzien. Kies daarom voor sterk hout zoals tropisch hardhout. Dit is hout van duurzaamheidsklasse I dat tot 25 jaar in perfecte staat blijft.

 

Hoe maak je je terras schoon?

Algen hebben nogal de neiging om zich te nestelen op het terras. Om dat te voorkomen reinig je je terras best regelmatig. Het gebruik van een hogedrukreiniger is afgeraden, want je zou het hout wel eens kunnen beschadigen. Wat je ook kan doen, is je terras behandelen met een product dat de aanhechting van mossen en algen tegengaat.

 

Help, het hout verkleurt! Wat nu?

Het hout van je terras wordt nu eenmaal blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden. Zon, wind, vorst, sneeuw … Vooral door de zon kunnen de houten planken verkleuren, zeker wanneer ze onbehandeld zijn. De grijze kleur die ontstaat heeft echter geen negatief effect op de levensduur van het hout. Wil je liever dat het hout zijn originele kleur behoudt? Kies dan voor een olie. Of ga voor composiet terrassen, die zijn levenslang kleurvast.

 

Graag jouw terras aanleggen volgens jouw wensen? Kom met jouw ideeën tot bij ons, wij maken graag tijd voor jou. Contacteer ons vrijblijvend op +32 (0)55 20 73 80 of info@veh.be, of kom langs in onze toonzaal!

 

PS: Wist je dat je bij VEH ook tuinhuizen en toegangspoorten kan vinden? In onze ruime binnen- en buitentoonzaal van respectievelijk 1.000 en 5.000 m2 zijn alle courante modellen tentoongesteld. Bij ons hoef je niet te kopen uit een cataloog, je maakt je keuze nadat je de gebruikte materialen en de constructie hebt kunnen zien, voelen en goedkeuren. Kom gerust langs om een kijkje te nemen.

Altijd op de hoogte

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en laat u inspireren